5
(1)

Οι κετογονικές δίαιτες ενδέχεται να αντιστρέφουν τον διαβήτη τύπου ΙΙ και να βελτιώνουν την κλινική κατάθλιψη: Η μελέτη μιας περίπτωσης

Cox N, Gibas S, Salisbury M, Gomer J, Gibas K. Ketogenic diets potentially reverse Type II diabetes and ameliorate clinical depression: A case study. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1475-1479. doi: 10.1016/j.dsx.2019.01.055. Epub 2019 Feb 6. PMID: 31336509.

Περίληψη

Η αποτελεσματική προσκόλληση στο πρωτόκολλο θεραπείας προβλέπει τον μεταβολικό έλεγχο μεταξύ των διαβητικών τύπου 2 (T2DM) [1-4]. Ωστόσο, λίγα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν εξατομικευμένες στρατηγικές για τη μεσολάβηση της συννοσηρότητας του T2DM με άλλες καταστάσεις χρόνιας ασθένειας. Μια κλινικά προκαθορισμένη δίαιτα με βάση την κετογονική διατροφή, η διατροφική εκπαίδευση με βάση τον ασθενή και η κατάρτιση διαστήματος προπονήσεων υψηλής έντασης (HIIT), που συνοδεύεται από ψυχοθεραπεία με επίκεντρο συγκεκριμένες λύσεις, ρυθμίζουν σημαντικές βελτιώσεις στους κλινικούς βιοδείκτες που σχετίζονται με τη συσχέτιση του T2DM και της κλινικής κατάθλιψης [5-15]. Σχετική μεταβολική μεταβολή παρατηρήθηκε στα ακόλουθα μέτρα: HOMA-IR, αναλογία τριγλυκεριδίων / HDL, HgA1c (αιμογλοβίνη), ινσουλίνη νηστείας, γλυκόζη νηστείας, τριγλυκερίδια νηστείας, LDL, VLDL, HDL, ολική χοληστερόλη και πρωτεΐνη C-reactive (είναι δείκτης φλεγμονής). Το ερωτηματολόγιο υγείας ασθενών 9 (PHQ-9) μαζί με την κλινική συνέντευξη και την εξέταση διανοητικής κατάστασης έδειξαν αξιοσημείωτη αλλαγή στα συμπτώματα κατάθλιψης του ασθενούς. Ομοίως, η βαθμολογία αυτο-αποτελεσματικότητας εξομαλύνθηκε, όπως μετράται από το Γενικό Ερωτηματολόγιο Αυτο-Αποτελεσματικότητας (GSE) και το Ερωτηματολόγιο Συμμόρφωσης Μεταβολικού Συνδρόμου (MSC). Η συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης αναδεικνύει μια γυναίκα ηλικίας 65 ετών που παρουσίασε 26ετή ιστορικό σαφώς διαγνωσμένου διαβήτη τύπου 2 (T2DM) και μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (MDD). Στον ασθενή χορηγήθηκε μια κετογονική δίαιτα (KD), κλινικά διαμορφωμένη με βάση τον μεταβολικό ρυθμό της, το σωματικό λίπος και την σωματική της μάζα, μαζί με την εβδομαδιαία διατροφική εκπαίδευση, την κατάρτιση διαστήματος προπονήσεων υψηλής έντασης (προσαρμοσμένη στην καρδιαγγειακή της κατάσταση) και οκτώ 45 ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες επικεντρωμένες σε λύσεις. Οι στόχοι παρέμβασης περιελάμβαναν βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη που εκτιμήθηκε από το HOMA-IR, μετρήθηκε ο σταθερός γλυκαιμικός έλεγχος με την αιμογλοβίνη HgA1c, μειώθηκε ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μέσω της αναλογίας τριγλυκεριδίων / HDL και τα καταθλιπτικά συμπτώματα βελτιώθηκαν με βάση την αυξημένη αυτο-αποτελεσματικότητα που παρακολουθήθηκε από το PHQ-9 και το GSE / MSC. Τα αποτελέσματα της παρέμβασης των 12 εβδομάδων ήταν στατιστικά σημαντικά. Η HgA1c του ασθενούς έπεσε από το εύρος των διαβητικών (8,0%) και ομαλοποιήθηκε στο 5,4%. Οι μέσες ημερήσιες μετρήσεις της γλυκόζης μειώθηκαν από 216 mg / dL σε 96 mg / dL. οι αναλογίες HOMA-IR και τριγλυκεριδίων / HDL βελτιώθηκαν κατά 75%. Ο δείκτης της για την κλινική κατάθλιψη και η μέτρηση της αυτο-αποτελεσματικότητας ομαλοποιήθηκαν. Η παρέμβαση εξατομικευμένης θεραπείας διάρκειας 12 εβδομάδων χρησίμευσε για τη λειτουργική αναστροφή 26 ετών T2DM, για τη βελτίωση των χρόνιων καταθλιπτικών διαταραχών σχεδόν δυόμισι δεκαετιών και για την ενδυνάμωση / εξοπλισμό του ασθενούς με μια νέα εμπειρία ελπίδας και επιτυχίας.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ  ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: pixabay.com

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Προηγούμενο άρθροΣοκολατάκια fat bomb με φουντούκι
Επόμενο άρθροΔιατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες και Αλτσχάϊμερ

Απάντηση