5
(1)

Οι κετογονικές δίαιτες στην ιατρική ογκολογία: μια συστηματική ανασκόπηση με έμφαση στα κλινικά αποτελέσματα

Klement RJ, Brehm N, Sweeney RA. Ketogenic diets in medical oncology: a systematic review with focus on clinical outcomes. Med Oncol. 2020 Jan 11;37(2):14. doi: 10.1007/s12032-020-1337-2. PMID: 31927631.

Περίληψη

Προκλινικά δεδομένα παρέχουν στοιχεία για συνεργία μεταξύ μιας κετογονικής διατροφής (KDs) και άλλων ογκολογικών θεραπειών. Σκοπός αυτής της συστηματικής ανασκόπησης ήταν να συνοψίσουμε τα δεδομένα από κλινικές μελέτες που έχουν δοκιμάσει την κετογονική διατροφή μαζί με άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην ιατρική ογκολογία. Η βάση δεδομένων του PubMed αναζητήθηκε χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά “κετογόνική” ΚΑΙ (“καρκίνο” ή “γλοιοβλάστωμα”). Μια δευτερεύουσα αναζήτηση πραγματοποιήθηκε εξετάζοντας τις λίστες αναφοράς σχετικών άρθρων σχετικά με αυτό το θέμα. Οι σχετικές μελέτες για αυτή την ανασκόπηση ορίστηκαν ως μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε κετογονική διατροφή συμπληρωματικά της χειρουργικής επέμβασης, της ραδιοθεραπείας, της χημειοθεραπείας ή της στοχευμένης θεραπείας και τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα τέσσερα αποτελέσματα: i) Συνολική επιβίωση (OS). (ii) επιβίωση χωρίς εξέλιξη (PFS). iii) ποσοστό τοπικού ελέγχου · iv) αλλαγές στην σύνθεση του σώματος. Δώδεκα έγγραφα που αναφέρουν 13 κλινικές μελέτες εντοπίστηκαν. Εννέα μελέτες ήταν προοπτικές και έξι είχαν ομάδα ελέγχου, αλλά μόνο δύο τυχαιοποιήθηκαν. Η κετογονική διατροφή που δόθηκε ποικίλλει ευρέως μεταξύ των μελετών και περιγράφηκε μόνο στοιχειωδώς στις περισσότερες μελέτες. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα που αποδόθηκαν στη διατροφή ήταν σπάνια και μόνο δευτερεύοντα (βαθμός 1-2) εκτός από ένα πιθανό συμβάν βαθμού 4 που σχετίζεται με τη διατροφή. Μελέτες που ανέφεραν μεταβολές της σύνθεσης του σώματος διαπίστωσαν ευεργετικές επιδράσεις των κετογονικών διατροφών τόσο σε υπέρβαρα όσο και σε ευπαθείς πληθυσμούς ασθενών. Οι ευεργετικές επιδράσεις των κετογονικών διατροφών στην συνολική επιβίωση ή/και την επιβίωση χωρίς συμβάντα βρέθηκαν σε τέσσερις μελέτες που περιλάμβαναν μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Οι μελέτες σε ασθενείς υψηλού βαθμού γλοιώματος δεν ήταν επαρκώς τροφοδοτούμενες για να αποδείξουν αποτελεσματικότητα. Τα στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις των κετογονικών διατροφών κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο συσσωρεύονται, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για να εκτιμηθεί η συνολική ισχύς των αποδεικτικών στοιχείων.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Προηγούμενο άρθροΗ ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με κακή μυϊκή λειτουργία σε ενήλικες ηλικίας 60+
Επόμενο άρθροFudge βουτυρόκρεμας

Απάντηση