5
(2)
Henderson ST. High carbohydrate diets and Alzheimer’s disease. Med Hypotheses. 2004;62(5):689-700. doi: 10.1016/j.mehy.2003.11.028. PMID: 15082091.

Περίληψη

Η νόσος του Alzheimer (AD) είναι μια κοινή, προοδευτική, νευροεκφυλιστική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους. Ένας καλά καθορισμένος παράγοντας κινδύνου για την καθυστερημένη έναρξη της ασθένειας είναι η κατοχή ενός ή περισσοτέρων αλλυλίων της παραλλαγής epsilon-4 (Ε4) του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης Ε. Η μετα-ανάλυση των συχνοτήτων αλληλόμορφων έχει διαπιστώσει ότι η Ε4 είναι σπάνια σε πληθυσμούς με μακρά ιστορική έκθεση στη γεωργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (HC) μπορεί να έχει επιλεγεί έναντι των φορέων της Ε4. Η πρωτεΐνη apoE4 μεταβάλλει το μεταβολισμό των λιπιδίων με τρόπο παρόμοιο με τη δίαιτα HC, υποδεικνύοντας έναν κοινό μηχανισμό για την αιτιολογία της AD. Οι εξελικτικά παράφωνες δίαιτες υψηλών υδατανθράκων προτείνονται να είναι η κύρια αιτία του Αλτσχάϊμερ από δύο γενικούς μηχανισμούς. (1) Οι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων στο κεντρικό νευρικό σύστημα αναστέλλουν τη λειτουργία των μεμβρανικών πρωτεϊνών όπως οι μεταφορείς γλυκόζης και η πρόδρομη αμυλοειδής πρωτεΐνη. (2) Η παρατεταμένη υπερβολική έκκριση (σηματοδότηση) ινσουλίνης / IGF επιταχύνει την κυτταρική βλάβη στους εγκεφαλικούς νευρώνες. Αυτοί οι δύο παράγοντες οδηγούν τελικά στην κλινική και παθολογική πορεία του Αλτσχάϊμερ. Αυτή η υπόθεση προτείνει επίσης διάφορες προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές. Μια αλλαγή στη διατροφή που δίνει έμφαση στη μείωση των διαιτητικών υδατανθράκων και στην αύξηση των βασικών λιπαρών οξέων (EFA) μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά το Αλτσχάϊμερ. Οι παρεμβάσεις που αποκαθιστούν τη λιποειδή ομοιόσταση μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που αυξάνουν το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, την θεραπεία αύξησης των βασικών λιπαρών οξέρων και τη θεραπεία με κετόνες.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: pexels.com

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 2

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Προηγούμενο άρθροΚετογονική δίαιτα, διαβήτης τύπου II και κλινική κατάθλιψη: η μελέτη μιας περίπτωσης
Επόμενο άρθροΣαλάτα με αβοκάντο, μπέικον, μπλε τυρί και καρύδια πεκάν

Απάντηση